ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ  ΣΤΑΥΡΟΥ

 

Η συνέντευξη της Μίρνας και του Νίκολα με τον Πατριάρχη

 

Την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 1982 η Μίρνα και ο Νίκολας πήγαν στο Αντιοχειανό Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο στη Δαμασκό, στο αίτημα της Μακαριότητας του Ιγνατίου Χαζίμ IV.

 

Η Μακαριότητα Του δέχθηκε το νεαρό ζευγάρι σαν  πατέρας. Ο ιεράρχης τους ενημέρωσε ότι η εικόνα θα μεταφερθεί στην Ορθόδοξη Βυζαντινή Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού (περίπου 500 μέτρα από τη Σουφανίγιε ). Ο Νικόλας είναι κάπως απογοητευμένος, θα επιθυμούσε η εικόνα να εκτεθεί για προσκύνηση από τους πιστούς σε αρκετές χριστιανικές εκκλησίες από διαφορετικά δόγματα. Εν τούτοις κράτησε την απογοήτευση του για τον εαυτό του. Δεν εμφάνισε την απογοήτευση του στη Μακαριότητα του. Θα τη μοιραστεί αργότερα με τον Πατέρα Ζαχλάουι που του ζήτησε να δεχθεί ανεπιφύλακτα την απόφαση του Πατριάρχη. Τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν από τον Πατέρα Ζαχλάουι είναι σημαντικά και δείχνουν ότι ο ιερέας είναι καλά ενημερωμένος σχετικά με την υπακοή των πιστών που οφείλουν στην ιεραρχία της εκκλησίας.   Εδώ είναι:

 

1)Η υπακοή στον εκκλησιαστικό ηγέτη επιβάλλεται από μόνη της επειδή είναι υπακοή στον ίδιο τον Κύριο. Όσο για μας, δεν ξέρουμε τον Κύριο και την Παναγία  εκτός


από ό,τι μας διδάσκει η Εκκλησία, καθώς είναι η τελευταία καταφυγή που Αυτή της ανέθεσε  μαζί με την ιερή εμπιστοσύνη. Τώρα το γεγονός είναι ότι ο εκκλησιαστικός ηγέτης των Ναζούρ είναι η Αυτού Μακαριότης ο Πατριάρχης Ιγνάτιος Χαζίμ ΙV.

 

2)Η μεταφορά της Εικόνας στην Εκκλησία συγκρότησε μία επίσημη και μια λαϊκή αναγνώριση του φαινομένου. Είναι ένα αξιόλογο συν και έγινα απαραίτητο, που δόθηκε στις ανακρίσεις  που γίνονται από παντού και σε όλα τα επίπεδα, Εκτός αυτού, αυτό ήταν για  ν` ανακουφιστεί  η οικογένεια από την ανώμαλη πίεση που είχε υποστεί  πάνω από μήνα..

 

3)Ένας άλλος σημαντικός λόγος που δεν θ` έπρεπε να αγνοηθεί: η οικουμενική προσευχή. Η Σουφανίγιε είχε διδάξει στους ανθρώπους να προσεύχονται στα πόδια της Παναγίας χωρίς καμιά διάκριση από οποιανδήποτε. Πιστοί από όλα τα δόγματα ακόμη και  απ` όλες τις θρησκείες είχαν συγκεντρωθεί γύρω απ` τη Παναγία. Ακόμη και άπιστοι ήρθαν και μεταστράφηκαν. Ίσως η Παναγία να ήθελε η προσευχή της ενότητας να γίνει στην Ορθόδοξη Εκκλησία που και αυτό θα αποτελούσε ένα σημαντικό συν. Ίσως η Παναγία να ήθελε όλο αυτό για να ετοιμάσει την ένωση των καρδιών και ιδιαίτερα αυτή των Χριστιανών.


Ο Νίκολας αμέσως συγκατατέθηκε.

 

Την ώρα της συνέντευξης ο Πατριάρχης ανήγγειλε ότι ένα επίσημο ανακοινωθέν θα εκδιδόταν την επομένη μέρα.

 

Εδώ είναι  η ανακοίνωση της γραμματείας του Πατριαρχείου:

 

Το ακόλουθο ανακοινωθέν έχει εκδοθεί από το γραφείο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στη Δαμασκό:

 

Για να φωτίσουμε τα μυαλά σ` ότι έχει λεχθεί και ακόμη λέγεται, σε ότι συμβαίνει σε μία από τις ευλογημένες μας οικογένειες στη Σουφανίγιε, το Πατριαρχείο θεωρεί χρήσιμο να εξηγήσει τα ακόλουθα:

 

1.     Θαύματα είναι συνηθισμένα πράγματα για το Θεό, ακόμα κι αν δεν εμφανίζονται έτσι σε μας,     γιατί Αυτός είναι Παντοδύναμος, είναι Αυτός που δημιούργησε τους νόμους της φύσεως, είναι Αυτός που μπορεί να τους παραμερίσει όποτε Αυτός αποφασίσει. Χωρίς Αυτόν, μπορεί κάτι να ευλογηθεί ή να γίνει κάποια θεραπεία;

 

2.     Το σπίτι στο οποίο έχει συμβεί ένα θέαμα έξω από το συνηθισμένο είναι ένα σπίτι πιστών και από μία Ορθόδοξη οικογένεια περήφανη για τη πίστη της και όπου κανείς δεν υποκρίνεται ότι είναι άγιος όπως πολλοί φαντάζονται. Η κα  Μαρί [22]  είναι ευγενική και ταπεινή και ο σύζυγός της είναι ενεργός προσκυνητής και οι δυο μαζί βλέπουν στο Θεό σαν έναν εξαιρετικό ευεργέτη του σπιτιού, το οποίο έχει  χτίσει με ευχαριστίες στις ευλογίες Του και αυτάρκεια.

 

3.     Έχει συμβεί για την Αρχιεπισκοπή της Αντιόχειας να είναι μάρτυρας σε διάφορα φαινόμενα τα οποία  δυναμώνουν τη πίστη. Η Σεϊντάγια και η  Μααλούλα [23]


4.      παραμένουν ένα ενεργό πεδίο της εργασίας του Θεού. Και όλα αυτά τα φαινόμενα θα εμφανιστούν κατά καιρούς και μετά θα εξαφανιστούν, έτσι γίνεται ένα συνηθισμένο πρότυπο σχέδιο στη ζωή της  Αγίας Εκκλησίας.

 

5.     Η αναγνώριση ενός θαύματος είναι ένα δύσκολο και εξαιρετικά πολύ σοβαρό ζήτημα. Για να το αποδείξουμε, υπάρχουν αρκετά αντικειμενικά κριτήρια που μπορούν να εκτελεστούν μόνο από ειδικούς ιατρούς ρητώς διορισμένους από την εκκλησία για να λύσουν το ιστορικό της ασθένειας έτσι ώστε μπορεί να αποδειχθεί, μετά από μια περίοδο, ότι η θεραπεία πράγματι έχει συμβεί και ότι έχει πραγματοποιηθεί με ένα υπερφυσικό τρόπο. Κάποιος πρέπει να σιγουρευτεί ότι η θεραπεία είναι ολοκληρωτική, πλήρης και μόνιμη, γιατί ο Κύριος δε πραγματοποιεί πράγματα εν μέρει. Εάν όλα αυτά τα κριτήρια δεν πραγματοποιήθηκαν, η Εκκλησία δεν μπορεί να αναγνωρίσει την ύπαρξη του θαύματος. Αλλά σε όλες τις περιπτώσεις, αναγνωρίζει τη χάρη του Θεού και τη φιλευσπλαχνία προς μας, τα δημιουργήματα Του.

 

6.     Αυτό είναι επειδή, απευθυνόμαστε στους πιστούς ζητώντας τους να συνεχίσουν να προσφέρουν την ευχαριστία τους στο Κύριο του ουρανού  και της γης και να σταματήσουν οποιαδήποτε μεγαλοποίηση στα λόγια τους ή οποιαδήποτε αναστάτωση  έξαψη στη συμπεριφορά τους που δεν γύρισε ενάντια στο Θεό, η Εκκλησία…. ευλογημένη οικογένεια Άκρας και Ναζούρ.

 

7.     Επίσης δηλώνουμε ότι η Αγία Εικόνα θα μεταφερθεί από το σπίτι στο οποίο βρίσκεται προσωρινά στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, όπου θα βρεθεί ένα κατάλληλο μέρος για τη δοξολογία του Κυρίου και της Μητέρας Του της Αγίας Παρθένου.

 

Ζητούμε τους προσκυνητές να μην επιβάλλουν στη κα Μαρί (Ναζούρ) και στο σύζυγό της ότι δεν μπορούν να υποφέρουν.  Είθε ο Κύριος να διατηρήσει τη χάρη Του πάνω σας, να σας δυναμώνει και αποδίδει τις ευλογίες Του στον πιστό μας λαό.

 

Δαμασκός  31 Δεκεμβρίου  1982

Υπογεγραμμένο από : την Κεφαλή της Γραμματείας

του Αντιοχειανού Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου της Δαμασκού

 

(Μετάφραση από το πρωτότυπο στα Αραβικά)

 

 

Η  τρίτη εμφάνιση

        

Ο Νίκολας και η Μίρνα ανησύχησαν και λυπήθηκαν από τη μεταφορά της εικόνας.  Κατά τη διάρκεια του απογεύματος της 8ης Ιανουαρίου 1983, λίγο μετά της 23:00, η Παναγία εμφανίστηκε ξανά στη  Μίρνα. Από την αρχή της εμφανίσεως, η Μίρνα  άρχισε να κλαίει και να φώνάξε:

-  Η Παναγία κλαίει .

Η Παναγία είπε μόνο μία πρόταση:

- Δεν πειράζει .

Και η Μητέρα του Θεού αποσύρθηκε ενώ χαμογέλασε ήπια.

 

Η μεταφορά της  Εικόνας

 

Η λιτανεία της μεταφοράς της Εικόνας άρχισε στις 9:00 τη Κυριακή της 9ης Ιανουαρίου 1983. Το γυαλί της εικόνας εκείνο το πρωινό καλύφθηκε με πολλές μικρές σταγόνες λάδι. Λεπτά πριν τη μεταφορά, η Μίρνα και ο Νίκολας στέκονται στο μέσον της εσωτερικής πλακόστρωτης αυλής του σπιτιού τους με το πρόσωπο τους γεμάτο από δάκρυα, βαστώντας την πολύτιμη Εικόνα μπροστά τους, ούτως ώστε ο πολύς κόσμος που ήταν παρών να μπορεί να  φιλήσει σαν ένα σημείο ευλογίας.

Ο Πατέρας Ζόζεφ Ζαχλάουι (καμία συγγενική σχέση με τον Πατέρα Ελιάς Ζαχλάουι) διορίστηκε από το Ορθόδοξο Πατριαρχείο να μεταφέρει την Εικόνα. Θα την μεταφέρει με τον όμορφο Ορθόδοξο τρόπο ,υπερυψωμένη πάνω από το κεφάλι του  σε μεγάλη απόσταση.

Είδα αρκετές φορές το βίντεο που ήταν γυρισμένο εκείνη την αλησμόνητη μέρα, και οποιοσδήποτε μπορεί να διαβάσει τη συγκίνηση στα πρόσωπα του κόσμου. Η τελετή είναι απλή, αλλά οι εικόνες που αποθανατίζονται στο βίντεο καθρεπτίζουν μια βαθιά ευλάβεια που τη διακρίνουμε σπάνια .

Χιλιάδες κόσμος από όλες τις ομολογίες είναι παρών κατά μήκος των 500 μέτρων/ γιαρδών που χωρίζουν το σπίτι της Σουφανίγιε από την Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού.

Επικεφαλής της πομπής, ο  Πατέρας Μαλούλι διευθύνει την προσευχή του Ροδαρίου.

Ο Πατέρας Ζόζεφ Ζαχλάουι κρατάει την Εικόνα, έχει στο πλευρό του τον Πατέρα Ελιάς Ζαχλάουι. Περιβάλλονται από δύο χορωδίες, μια Ελληνοκαθολική και μια Ελληνορθόδοξη. Πίσω τους μπορεί κάποιος να δει τα μάτια της Μίρνας και του Νίκολα, κόκκινα από τα δάκρυα. Όταν μπήκαν στο δρόμο που οδηγεί στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, ο Πατέρας Ζόζεφ Ζαχλάουι γύρισε προς τον Πατέρα Ελιάς Ζαχλάουι και του είπε: «Είναι μια μέρα που μας θυμίζει τους καιρούς της Κωνσταντινούπολης.»

 Μόλις έφτασε στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, η πολύτιμη Εικόνα τοποθετήθηκε σε ένα ειδικό πλαίσιο, λίγα μέτρα (γιάρδες) από την Ωραία Πύλη μπροστά από το εικονοστάσι. Κατά τη διάρκεια των σαράντα τριών ημερών, η Εκκλησία θα συνωστίζεται από ένα προσευχόμενο πλήθος. Αλλά…….

 

 

Η  επιστροφή της   Εικόνας

 

Κατά τη διάρκεια του χρόνου που η εικόνα ήταν στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, καμιά ροή του λαδιού δεν θα σημειωθεί. Ωστόσο η Μίρνα και ο Νίκολας είχαν τοποθετήσει στο δωμάτιο τους μια άλλη εικόνα ίδια με αυτή που τοποθετήθηκε στην Εκκλησία αλλά χωρίς τζάμι. Η εκροή θα συμβεί αρκετές φορές σ` αυτήν την εικόνα, λάδι δημιουργείται αυτή τη φορά  στην επιφάνεια του χαρτιού του ίδιου αντιγράφου [24] .


 Τη Δευτέρα της 21ης Φεβρουαρίου 1983, δύο Ελληνορθόδοξοι ιερείς, οι Πατέρες Κφούρι και Χόσνι, έφθασαν στο σπίτι των Ναζούρ χωρίς καμιά προειδοποίηση και τους έδωσαν πίσω την εικόνα σε μια φτηνή, μαύρη πλαστική σακούλα.

Ακολούθησε μια σκληρή λογομαχία μεταξύ των μελών της οικογένειας Ναζούρ και των δύο ιερέων.

Αμέσως μόλις αυτό το γεγονός έγινε γνωστό, η πλειοψηφία των Χριστιανικών κοινοτήτων της Δαμασκού σοκαρίστηκε. Η αποδοκιμασία ήταν ομόφωνη απ` όλα τα χείλη. Ερεύνησα πάνω σ` αυτό το δυσάρεστο γεγονός αλλά δεν μπόρεσα να βγάλω κανένα σχόλιο γι` αυτό το προφανές γεγονός. Προφανώς όλοι ήθελαν να  ξεχάσουν το συμβάν και ειδικά να μην περάσει από καμιά δικαστική απόφαση.

 

Μια  νέα θεραπεία

 

Ενώ δεν καταγράφηκε καμιά ροή λαδιού όσο η εικόνα ήταν στην Εκκλησία του  Τιμίου Σταυρού, είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε την ακαριαία ανάρρωση της κας Αλίς Μπενιλιάν, την 25ην Ιανουαρίου 1983. Ήρθε από το Αλέππο της Συρίας με κάποιους φίλους στη Σουφανίγιε. Υπέφερε τα τελευταία δεκατρία χρόνια από παράλυση του δεξιού βραχίονα που ξεραινόταν. Προσευχόταν μπροστά στην εικόνα όταν ένιωσε τρεις φορές να πιέσεις στο κεφάλι της σαν να εξεταζόταν από ένα μυστηριώδες χέρι. Στην τρίτη πίεση, η Κα Αλίς Μπενιλιάν λέει πως ένιωσε ότι μια πύρινη μπάλα κατέβηκε μέσω του κεφαλιού της και εκσφενδονίστηκε στο στήθος της. Εκείνη  τη στιγμή, ο βραχίονας της χαλάρωσε ανακτώντας το χρώμα και τη δύναμη του. Αυτή η παράξενη ανάρρωση εντοπίστηκε από τον γιατρό της, δόκτορα Πιέρ Σαλάμ από την Άλεπο. Ο επαγγελματίας τελειώνει στην αναφορά του ως εξής: « Προσωπικά δεν έχω καμιά επιστημονική εξήγηση να δώσω για την θεραπεία.» [25]


Το απόγευμα της επιστροφής της εικόνας, ο Πατέρας Τζόζεφ Μαλούλι έχει χαροποιήσει την τραυματισμένη οικογένεια των Ναζούρ. Ο Λαζαριστής ιερέας εργάστηκε στο να κατευνάσει τον κόσμο και προσκάλεσε όσους παρόντες να προσευχηθούν. Στις 21:00 ενώ προσευχόταν με τη Μίρνα, ο Πατέρας Μαλούλι διατυπώνει ενδόμυχα αυτή τη παράκληση:

- Παναγία, φώτισε μας έτσι ώστε να μην κάνομε λάθος που μπορεί να διακινδυνεύσει το πρόγραμμα σου.

Μετά από λίγα λεπτά περισυλλογής, η Μίρνα αφήνει το δωμάτιο γρήγορα χωρίς να πει λέξη.  Ο τελευταίος κουνιάδος της  Αουάντ βλέποντας τη να πηγαίνει στη ταράτσα όπου έγιναν οι προηγούμενες εμφανίσεις, φωνάζει τον Πατέρα Μαλούλι:

- Αμπούνα ( Πάτερ) η Μίρνα πηγαίνει πάνω στη ταράτσα.

Όλη η οικογένεια βιάζεται να ακολουθήσει τη Μίρνα. Την βρήκαν γονατισμένη, με τα χέρια της ενωμένα, το πρόσωπό της ζωηρά φωτισμένο, προφέροντας λέξεις που έμοιαζαν να υπαγορεύονται από κάποιον άλλο. Θα βεβαιώσει ότι είναι το μήνυμα που της εμπιστεύθηκε η Παναγία, σε Αραβική διάλεκτο:

 

Παιδιά μου,

ας ειπωθεί μεταξύ μας.

Έχω ξαναέρθει εδώ.

Μην προσβάλλετε τους υπεροπτικούς

που είναι χωρίς ταπείνωση. 

Ο ταπεινός άνθρωπος λαχταράει τις σημειώσεις των άλλων ανθρώπων

για να διορθώσει τα ελαττώματα του,

ενώ οι διεφθαρμένοι και υπεροπτικοί αμελούν,

εξεγείρονται, γίνονται εχθρικοί .        

Η συγχώρεση είναι το καλύτερο πράγμα.

Αυτός που υποκρίνεται ότι είναι αγνός

και στοργικός μπροστά στους ανθρώπους,

είναι ακάθαρτος μπροστά στο Θεό.

Θα ήθελα να ζητήσω κάτι από σας, που θα επαναλαμβάνετε πάντα:

Ο  Θεός   με σώζει,  ο  Ιησούς με  φωτίζει,

το  Άγιο  Πνεύμα είναι  η  ζωή μου,

γι` αυτό  δεν φοβάμαι  τίποτα.

Δεν είναι έτσι, παιδί μου Τζόζεφ;[26]


Κάντε υπομονή και συγχωρείτε.

Κάντε υπομονή πολύ λιγότερη από την υπομονή που έκανε ο Πατέρας .»

 

Μόλις η Εμφάνιση τελείωσε, όλοι επέστρεψαν κάτω. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας όλοι αναρωτιόνταν: «Μα ποιος είναι ο Τζόζεφ;» Ο Πατέρας Μαλούλι είναι παράμερα συλλογισμένος με το πρόσωπο του επιφυλακτικό. Μισή ώρα αργότερα, ψάχνει σε μια από τις τσέπες του ράσου του για κάποιο πιστοποιητικό. Και απευθυνόμενος στον κόσμο που ήταν παρών τους λέει συγκινημένος:

- Πιστεύω ότι  ο « Τζόζεφ » είμαι εγώ.

Και τους είπε για την ατομική προσευχή του, που αναφέραμε προηγουμένως, ενώ παρουσίασε κάποιο πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει το όνομα του, γιατί στη Δαμασκό, σπάνιοι είναι οι άνθρωποι που το ήξεραν. Είναι γνωστός απ` όλους στη Συρία ως «Αμπούνα Μαλούλι.»

 

Η πέμπτη εμφάνιση

 

Τη νύχτα της 24ης Μαρτίου 1983, όλοι στο σπίτι ακολουθούν τη Μίρνα στη ταράτσα, καθώς έχει μόλις διακόψει τη προσευχή της. Όλοι γονατίζουν γύρω από τη Μίρνα. Τα χέρια της νεαρής γυναίκας γεμίζουν άφθονα με λάδι σ` έκταση ώστε το λάδι να στάζει απ` τα δάκτυλα της στο πάτωμα έτσι ώστε να σχηματίζεται ένας μεγάλος κύκλος. Ένας νεαρός άνδρας ονόματι Ναμπίλ, έβαλε τα χέρια του κάτω από αυτό το καθαρό  λάδι και έπλυνε το πρόσωπο του και το κεφάλι του με αυτό. Τότε η νεαρή γυναίκα σηκώθηκε και με τον αντίχειρά της κάνει το σημείο του Σταυρού σ` όλους τους παρόντες, μετά στρέφεται στην κατεύθυνση του σημείου της εμφάνισης και κάνει το σημείο του σταυρού με το δείκτη της στον αέρα. Η Μίρνα τότε γονατίζει και προφέρει καθαρά, ενώ σταματούσε σε κάθε πρόταση, μια προσευχή που υπαγορευμένη από «την εμφάνιση» που αυτή μόνη είναι ικανή να δει και ακούει:

 

Παιδιά μου,

η αποστολή μου έχει τελειώσει.

Εκείνη τη νύχτα, ο Άγγελος μου είπε:

«Ευλογημένη Συ εν γυναιξί.»

Και ήμουν ικανή μόνο να του πω ότι «Εγώ είμαι η

 δούλη του Κυρίου.»

Είμαι χαρούμενη.

Εγώ η ίδια δεν αξίζω να σας πω:

« Οι αμαρτίες σας είναι συχωρεμένες. »

Αλλά ο Θεός Μου το είπε.

Ιδρύστε εκκλησία. Δεν είπα :

« Χτίστε μια εκκλησία»

Η Εκκλησία που ο Ιησούς υιοθέτησε είναι Μία Εκκλησία,

γιατί ο Ιησούς είναι Ένας.

Η Εκκλησία είναι η Βασιλεία του Ουρανού στη γη.

Όποιος την έχει χωρίσει έχει αμαρτήσει.

Και όποιος έχει χαρεί από το χωρισμό της έχει επίσης

αμαρτήσει.

Ο Ιησούς την έκτισε.

 Ήταν μικρή. 

Και όταν μεγάλωσε, χωρίστηκε.


Αυτός που τη χώρισε δεν έχει αγάπη μέσα του.

Συγκεντρωθείτε!

Σας λέω: «Προσευχηθείτε, προσευχηθείτε,  και πάλι προσευχηθείτε! »

Πόσο όμορφα είναι τα παιδιά Μου όταν γονατίζουν,

ικετεύοντας.

Μη φοβάστε, Εγώ είμαι μαζί σας.

Μην χωριστείτε όπως οι μεγάλοι.

Εσείς οι ίδιοι θα διδάξετε στη γενεά ΤΗ ΛΕΞΗ

της ένωσης, της πίστης  και της αγάπης.

Προσευχηθείτε για τους κατοίκους της γης και του Ουρανού.

 

Στο τέλος της μετάδοσης του «μηνύματος» η Μίρνα και όλοι οι παρόντες απάγγελλαν το Σύμβολο της Πίστεως. Τελειώνει την προσευχή προσθέτοντας: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία. »

Παραμένει για άλλο λίγο σ` έκσταση και «ξανάρχεται στη γη» ακτινοβολώντας.

Ο Πατέρας Μαλούλι την ενόχλησε με αρκετές ερωτήσεις. Μάθαμε ότι το λάδι έρεε όταν ο Σταυρός του Ροδαρίου που η Παναγία κρατούσε, ακούμπησε τα χέρια της Μίρνας. Το σημείο του Σταυρού που η Μίρνα έκανε στον αέρα με τον δείκτη της ήταν για να κάνει το σημείο το Σταυρό στο μέτωπο της Παναγίας, όπως Αυτή της ζήτησε να κάνει. Το τέλος του Συμβόλου της Πίστεως έτσι είχε ειπωθεί από την Παναγία.

Ένα μικρό γεγονός που δεν στερείται σε χιούμορ: από την πρώτη εμφάνιση, ο Πατέρας Ζαχλάουι είχε ζητήσει από την οικογένεια Ναζούρ να μην αναφέρει αυτά τα συμβάντα σε κανέναν, φοβούμενος νέα αντίδραση. Ακόμη και ο Πατέρας Μαλούλι που συνεχώς επαναλάμβανε: «Ένας σημαντικός κρίκος λείπει από το φαινόμενο…θα  έπρεπε να υπάρχει ένα μήνυμα,» δεν ενημερώθηκε για τις εμφανίσεις μέχρι την 21η Φεβρουαρίου 1983. Το μυστικό φυλάσσεται καλά από τον κόσμο γύρω.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



[22] Το βαπτιστικό όνομα της Μίρνας.

23  Σεϊντνάγια και Μααλούλα: δύο χωριά βόρεια της Δαμασκού (30 και 60 χλμ/ 20 και 40 μίλι), όπου είναι τρία γνωστά προσκυνήματα. Η Σεϊντνάγια είναι αφιερωμένη στην Παναγία. (Πατέρας Τζόζεφ Μαλούλι.)

24 Η Εικόνα  μετά  έχει τοποθετηθεί στο κοίλωμα στην είσοδο του σπιτιού, ακριβώς στα δεξιά του κατωφλιού.

25  Ιατρική αναφορά από τον δόκτορα  Σαλάμ, με ημερομηνία 30η Απριλίου 1983.

26 Η φράση που η Παναγία μας εμπιστεύθηκε σ’ αυτό το μήνυμα κα μας ζητάει να επαναλαμβάνουμε πάντα, μπόρεσα να δω τους «καρπούς» της πρόσφατα, λίγες μέρες μετά την επιστροφή μου στη Γαλλία, τη 15η Αυγούστου 1987 κατά τη διάρκεια ενός αιφνιδιαστικού διαλόγου σε ένα επαρχιακό μοναστήρι. Μία 25χρονη μου εμπιστεύθηκε την αγωνία της από την παιδική της ηλικία και ότι είχε αποφασίσει να συμβουλευθεί μία μάγισσα ή μία οραματίστρια. Περιττό να σας πω ότι η ζωή της δεν ήταν επιτυχημένη. Προσπάθησα αρκετές φορές να μπω βαθιά μέσα της και ξέσπασε σε δάκρυα. Εμπιστευθήκαμε όλες τις δυσκολίες της στην Ευλογημένη Μητέρα και της έμαθα αυτή τη «φράση» της Παναγίας. Οκτώ μήνες αργότερα, με κάλεσε και με ενημέρωσε για τη ριζική αποχώρησής της από τις παλιές της συνήθειες, τελικά μπόρεσε να ζήσει τη ζωή της. «Ευχαριστώ Παναγία» θα της έλεγα. Ένας φίλος μου, ένας μοναχός στην Αβινιόν, Γαλλία, ετοιμάζει την αφιέρωσή της στο Θεό μέσω της Παναγίας.